Simskolan och märkestagning 2021

Simskolan och märkestagning pågår under vecka 28 och 29 i juli månad.

simskolan

Foto Kjell Bergström

Simskolan är en av sommarens roligaste och viktigaste aktiviteter här i Fagerholm. Ung som gammal är välkommen för att lära sig eller vidareutveckla sina simkunskaper. Simskolan har funnits i över 40 år. Åtskilliga grodor, simborgarmärken och klädsimmare har Fiskmyrans vatten burit fram.

Simskolan börjar med undervisning första dagen, måndagen den 12 juli och avslutas med diplom och märkesutdelning fredag 23 juli i respektive simskolegrupp.

År 2021 kommer simskola och märkestagning på Fiskmyrans badplats på Uddvägen genomföras under ledning av våra fantastiska SLS utbildade simlärare Ludvig, Tona, Emma och Erik. Det är ungdomar från området som både gått i simskolan själva sen de var små och som genom åren utvecklats och utbildats för att nu kunna föra traditionen vidare.

Anmälan till simskola och märkestagning görs via denna länk.

Det är först till kvarn som gäller och när platserna är fulla skapas en reservlista för respektive grupp. Boende på Fagerholm har förtur till simskolan, i mån av plats tas övriga in i den turordning man anmält sig.

Vi vill redan nu poängtera att vårdnadshavare eller annan ansvarig vuxen som följer med barnet till simskolan ansvarar för uppsikten över barnet under hela vistelsen. På grund av rådande pandemi med Covid-19 genomfördes simskolan 2020, med anpassad verksamhet utifrån rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Målet var att förhindra smittspridning genom att minska antal personer som samtidigt vistas på stranden under den tid som simskolan pågår. Vi kommer även i år att ta hänsyn till de råd och regler som gäller för att kunna erbjuda en säker simskola på alla sätt.

Läs gärna information från folkhälsomyndigheten: Råd att minska smittspridning av Covid-19 på badplatser.

Under den tid som simskolan pågår, är det endast deltagare i pågående simskolegrupp som ska vara på stranden. Stranden är öppen för allmänt bad fram till kl 09.15 och efter kl 13.30.

Just nu är planen för sommaren att minska antalet barn till max 12 deltagare i varje simskolegrupp. Detta för att kunna hålla större avstånd vid samlingar och i vattnet. För att minska antal personer på stranden, önskar vi att man endast är en vuxen per simmande barn. Om man har syskon i en senare grupp, går det så klart bra att vänta på stranden så länge alla håller avstånd. Vi kommer även att säga stopp till föräldrar på bryggan under tiden vi har simundervisning för att kunna hålla de avstånd som behövs.
Givetvis ska man känna sig helt frisk och vara symtomfri, både om man deltar i simskolan och följer med ett barn till stranden.

Har du frågor om simskolegrupperna eller märkestagningen går det bra att skicka ett mail till simlärarna på fagerholmssimskola@gmail.com.

Nedanstående starttider gäller år 2021:
Droppen: 09.30-09.55
Grodan 1: 10.00-10.30
Grodan 2: 10.45-11.15
Fisken: 11.30-12.00
Sjöstjärnan: 12.15-12:45
Märkestagning: 12.00-13:30

Läs instruktionerna till grupperna nedan noga då grupperna inte är indelade efter ålder utan efter kunskap. Deltagaren ska ha för avsikt att delta båda simskoleveckorna.

Droppen, max 8 deltagare (450 kr för boende i området/ 600 kr för övriga)
Gruppen är till för de allra minsta från det att man lärt sig gå. Vi leker och sjunger oss fram till vattenvana och trygghet i och kring vattnet. Här deltar en vuxen tillsammans med barnet hela tiden.
Mål: Vi ska våga bada och ha kul

Grodan, max 12 deltagare (650 kr för boende i området/ 800 kr för övriga)
Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Det är samma svårighetsgrad i Grodan 1 och 2. Vi har två grupper eftersom det brukar vara stort tryck med många deltagare på den nivån, skillnaden mellan grupperna är om man vill ha en tidigare eller senare tid för att tex. passa syskon i tidigare eller senare grupper. Vi kan inte garantera att man får den grupp man önskat men vi försöker ta hänsyn till era önskemål.
Mål: Lära sig simma bröstsim och våga släppa botten med flythjälpmedel.

Fisken, max 12 deltagare (650 kr för boende i området/ 800 kr för övriga)
Förkunskaper; Kan doppa huvudet och rörelserna för arm och bentag vid bröstsim.
Mål: Lära sig simma bröstsim och ryggsim utan flythjälpmedel. Börja öva dykning och lättare livräddning.

Sjöstjärnan, max 12 deltagare (650 kr för boende i området/ 800 kr för övriga)
Förkunskaper: en mycket god vattenvana och du kan simma bröstsim utan flythjälp.
Mål : Lära sig ryggsim, dykning, sträcksimning, livräddning och bli bättre på det du redan kan.

Märkestagning (100 kr för boende i området/ 150 för övriga)
Du tar simmärken självständigt och/eller tillsammans med andra deltagare. Simlärarna finns tillgängliga för att hjälpa dig och registrera den simning du gjort på egen hand. Det kommer finnas tider för handledning och gemensamma aktiviteter som långsim med följebåt och genomgång av livräddning.